Partia Socialiste e ShqipërisëTë reja › MARRËVESHJE POLITIKE, 18 MAJ 2017

Të reja

MARRËVESHJE POLITIKE, 18 MAJ 2017

18 May 2017    
MARRËVESHJE POLITIKE, 18 MAJ 2017

 Palët në këtë marrëveshje shprehin mirënjohjen dhe falenderimin për Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimin Europian për kontributin e tyre në forcimin e demokracisë dhe shtetit të së drejtës në Shqipëri, si dhe në mënyrë të veçantë për zgjidhjen e situatës politike për zgjedhjet e vitit 2017.

Palët konfirmojnë vullnetin e tyre për dialog të drejtpërdrejtë si shprehje e domosdoshmërisë për një nivel të ri të dialogut politik në vend. Në këtë kuadër, palët angazhohen për institucionalizimin e dialogut mes kryetarit të mazhorancës dhe kryetarit të opozitës.

Angazhimi i palëve për zgjedhje me standarde demokratike do të jetë pjesë thelbësore e kontributit të përbashkët dhe të vazhdueshëm të palëve në kuadër të çeljes së negociatave dhe përparimit të vendit në procesin e integrimit europian të Shqipërisë.

 

A. ZGJEDHJET

 1. Presidenti i Republikës dekreton datën e re të zgjedhjeve më 25 qershor 2017.
 2. Regjistrimi i menjëhershëm i partive politike të opozitës. Regjistrimi i listave shumëmërore të partive politike të opozitës brenda datës 26 Maj 2017.
 3. Listat e zgjedhësve
  1. Përfshirja në listat e zgjedhësve e zgjedhësve të rinj që votojnë në datën e re të zgjedhjeve.
  2. Dhënia e aksesit opozitës në informacionin e mbledhur nga projekti i Adresave dhe çështjet të tjera të lidhura me zgjedhësit, nëpërmjet auditeve të KQZ-së.
 4. Mbështetje KQZ-së për përgatitjen e materialeve zgjedhore.
 5. Plotësimi i komisioneve zgjedhore dhe grupeve të numërimit.
 6. Zgjedhjet e pjesëshme për bashkinë e Kavajës do të zhvillohen në të njëjtën ditë me zgjedhjet e përgjithëshme.
 7. Pezullimi i çdo iniciative për kontrata të përkohshme në nivel qendror dhe vendor.
 8. Mbështetje ndërkombëtare për forcimin e monitorimit të listës së zgjedhësve.
 9. Mbështetje ndërkombëtare për KQZ-në për ngritjen e linjave telefonike të ndihmës për vëzhgimin dhe shqyrtimin e ankesave mbi ligjin e shërbimit civil dhe blerjen e votës.

 

B. QEVERIA

 1. Zv.Kryeministër, teknik
 2. Ministri i Brendshëm, teknik
 3. Ministri i Arsimit, teknik
 4. Ministri i Shëndetësisë, teknik
 5. Ministri i Mirëqenies Sociale dhe Rinisë, teknik
 6. Ministri i Financave, teknik
 7. Ministri i Drejtësisë, teknik
 8. Drejtori i OSHEE
 9. Drejtori i Përgjithshëm i Aluiznit
 10. Drejtori i Përgjithshëm i Hipotekave
 11. Drejtori i përgjithshëm i Burgjeve
 12. Drejtori i përgjithshëm i Agjensisë së Zhvillimit Bujqësor e Rural

Kandidaturat e mësipërme do të jenë propozim i opozitës.

 

C. PARLAMENTI

 1. Votimi i organeve të vettingut.
 2. Votimi i dekreteve për anëtarët e rinj të Këshillit të Ministrave.
 3. Ndryshim i Kodit Penal për forcimin e politikës penale nëpërmjet ashpërsimit të sanksioneve, krijimit të veprave të reja penale, kthimin e shitblerjes së votës në vepër korrupsioni.
 4. Forcimi i kuadrit ligjor të financimit të partive politike nëpërmjet rregullimit dhe kufizimit të shpenzimeve zgjedhore, përfshirë ato materiale, kostove dhe transparencës në lidhje me to.
 5. Përmiresimi i standardeve të pasqyrimit të fushatës elektorale në media.
 6. Votimi i anëtarëve të Këshillit të Ministrave, anëtarëve të organeve të vettingut dhe i legjislacionit të parashikuar në këtë marrëveshje, do të kryhet në të njëjtën seancë të jashtëzakonshme të parlamentit.

 

D. ORGANET E PAVARURA

 1. Kryetari i KQZ, propozim i opozitës.
 2. Avokati i Popullit, propozim i opozitës.

 

 E. REFORMAT

 1. Reforma Kushtetuese (me fillimin e legjislaturës së re).
 2. Reforma Zgjedhore (me fillimin e legjislaturës së re).
 3. Futja e teknologjive elektronike në procesin e identifikimit të votimit dhe numërimit për zgjedhjet pasuese.
 4. Reformim tërësor i sistemit të prokurimeve publike dhe auditimit të shpenzimeve publike.

 

F. MASA TË TJERA

 1. Largimi dhe parandalimi i personave me rekorde kriminale nga mbajtja e posteve publike.
  1. Partitë politike angazhohen publikisht për ekzaminimin e fortë mbi listat partiake.
  2. KQZ ekzaminon kandidatët nëpërmjet personelit shtesë me mbështetje ndërkombëtare (të plotësuar në përputhje me ligjin nr 138/2015 “Për garantimin e integritetit të funksionarëve publikë”).
 2. Administrata Publike. Marrja e masave për ndalimin e përdorimit në favor të subjekteve zgjedhore të mjeteve, pronave dhe të burimeve njerëzore të administratës publike, si dhe kundër çdo forme presioni ndaj punonjësve të administratës publike në çdo nivel.
 3. Narkotikët. Forcimi i luftës kundër narkotikëve, nëpërmjet pjesmarrjes së opozitës në Taskforcën Kombëtare të luftës kundër narkotikëve.
 4.  
Ndaje me miqtë:      

«   Kthehu te lajmi Artikulli tjetër       Artikulli i mëparshëm